Koło Gospodyń Wiejskich w Adamowie powstało 14 lutego 2011 roku. Siedzibą koła jest mieszkanie przewodniczącej Iwony Sroki. W działaniach wspierają ją: wiceprzewodnicząca Elżbieta Stępień, skarbnik Agnieszka Grabska oraz sekretarz Beata Białas. Koło tworzy 18 gospodyń i gospodarzy, 14 kobiet i czterech mężczyzn. Wszyscy zgodnie podkreślają, że ich praca ma służyć lokalnej społeczności oraz przekazywaniu kolejnym pokoleniom tajników regionalnej tradycji i sztuki.
Podstawą działalności członków koła jest aktywne uczestnictwo w licznych sezonowych imprezach kulturalnych i społecznych, takich jak: coroczne dożynki, kusoki, targi i Festiwale Pieśni i Poezji Maryjnej, uroczystości kościelne. Gospodynie najczęściej zapewniają oprawę kulinarną imprezy, słyną bowiem z wyśmienitej kuchni, chętnie też biorą udział w konkursach kulinarnych. Najczęściej lepią pierogi, bomby, gotują bigos i barszcz. Pieką także wyborne ciasta.
W sołectwie pielęgnowany jest zwyczaj kiszenia kapusty. Zawsze na jesieni odbywa się krojenie i ubijanie poszatkowanej kapusty. Kiszonki z Adamowa są zdrowe i smaczne, z czego znane są w całej okolicy.
Oprócz talentów kulinarnych tutejsze gospodynie mogą pochwalić się także zdolnościami wokalnymi i tanecznymi. Chętnie śpiewają i próbują swych sił w tańcu, zwłaszcza w oberku opoczyńskim.