„Zasmakuj. Opoczyńskie” uczta kulinarna, która odbyła się w minioną sobotę. Podczas Wydarzenia można było skosztować potraw regionalnych przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Gminy Opoczno. W tym dniu gościliśmy również Lokalną Grupę Działania Krainę Rawki oraz Koła z Gminy Lubochnia.
Przez cały dzień serwowane byłe różne rodzaje pierogów począwszy od tradycyjnych z kapustą i mięsem lub z serem, ale nie brakowało mniej znanych wersji np. z kaszą. Była również kapusta z grochem, bigos i ulubione przez wszystkich opoczyńskie bomby. Uczestnicy mogli spróbować również czegoś na słodko, była tradycyjna drożdżówka i racuchy. A wszystkie te specjały przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z Dzielnej, Januszewic, Janowa Karwickiego i Wygnanowa. Dodatkową atrakcją była możliwość przyjrzenia się wszystkim etapom pieczenia chleba, począwszy od wyrabiania, przez proces wyrastania aż do wypieku. Ten chleb serwowało Koło Gospodyń Wiejskich z Bukowca Opoczyńskiego. Dzięki uprzejmości KGW z Sobawin goście mogli spędzać czas i wypoczywać między kolejnymi degustacjami na bardzo wygodnych leżakach.
Dla najmłodszych przygotowaliśmy warsztaty kulinarne, podczas których dzieci lepiły rogaliki, pierożki i kopytka. Mamy nadzieje, że ten międzypokoleniowy przekaz umiejętności zaowocuje kultywowaniem naszych tradycji kulinarnych przez następne pokolenia.
Atrakcjom nie było końca bowiem podczas Wydarzenia można było spróbować swoich sił w gotowaniu z Panem Adamem Chrząstowskim szefem kuchni, który podczas Polskiej Prezydencji w Unii Europejskiej w 2011 roku piastował prestiżową funkcję głównego konsultanta kulinarnego a także jest cenionym publicystą kulinarnym. Uczestnicy gotowali z szefem kuchni i smakowali trzy potrawy z naszej regionalnej książki kucharskiej „Zasmakuj. Opoczyńskie”. Były to zalewajka, bomby i porka.
Gmina Lubochnia, czyli nasi sąsiedzi zaprezentowała ubijanie masła a każdy mógł spróbować swoich sił i wziąć udział w konkursie. Ale to nie wszystko, bowiem soki, napary, kompoty, wokół miodu i innych słodkości, mleko – twarogi, jogurty, stoisko z ziołami, octami, pszczelarstwo i bartnictwo to kolejne atrakcje, jakie Gmina Lubochnia przygotowała dla uczestników. Wszystkiego można było skosztować i zapytać o przepisy.
W gronie wystawców była wspomniana, prężnie działająca Lokalna Grupa Działania Kraina Rawki, którą reprezentowały Stowarzyszenie Zagroda pod Dębami, gdzie serwowano wyśmienitą kawę dębową i zdrowe słodkości oraz wieś Różana Wilkowice zachwycając wszystkich zapachem róż, wyśmienitymi smakołykami różanymi, octami winnymi oraz cukrem o cudownym zapachu najstarszych gatunków róż.
Uczestnicy mogli wybrać się na spacer zielarski wraz z Panią od ziół Moniką Woźniak oraz zapoznać się roślinami jadalnymi, które często uważamy za chwasty, a także zobaczyć budowę kompostownika, który jest źródłem najwartościowszej ziemi w ogrodnictwie. Pani Monika prowadziła warsztaty dla najmłodszych, dzieciaki uczyły się jak smakują zioła i co można z nich przygotować. Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, bowiem można było zrobić sobie swoją, ekologiczną pastę do mycia zębów.
O roślinach opowiadała Pani Natalia Jędrzejczak edukatorka grupy Młodzi Przyrodnicy i badaczka w Dzikim Dziedzictwie oraz Prezeska Fundacji Inspekt. Ekolog roślin i etnobotaniczka, specjalizująca się w dynamice populacji paprotników oraz w badaniu użytkowania dzikich roślin przez mieszkańców Wielkopolski. Uczestnicy mogli obejrzeć rośliny pod mikroskopem i poznać ich budowę.
W trakcie wydarzenia odbyła się promocja książki kucharskiej pod tym samym tytułem „Zasmakuj. Opoczyńskie” Publikacja powstała dzięki uprzejmości i zaangażowaniu Pań z Kół Gospodyń wiejskich, które przygotowały swoje letnie kuchnia oraz potrawy, abyśmy mogli sfotografować proces powstawania opoczyńskich wiktuałów, ale także naczyń, przyborów kuchennych i kuchni węglowych, których używa się coraz rzadziej.
Bardzo dziękujemy naszym partnerom Wydarzenia. Muzeum Regionalnemu za przygotowanie atrakcyjnego stoiska, naszej spółce PGK za przestrzeń i pomoc we współorganizacji. Serdeczne podziękowania składamy firmie Optex, bez której nie byłoby tak bajecznie kolorowo bowiem firma wsparła nas tkaniną, którą udekorowaliśmy całą przestrzeń Festiwalu
Jest to pierwsza edycja takiego Festiwalu Kulinarnego , mamy nadzieje, że taka forma spędzania czasu spodoba się Opocznianom i będziemy ją mogli kontynuować.
Wydarzenie realizowane w ramach projektu Opoczno 2.0 – nowe otwarcie: Opoczno – bezpieczny ekologicznie regionalny ośrodek przedsiębiorczości o rozpoznawalnej marce i silnym poczuciu tożsamości lokalnej mieszkańców”. Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej. Projekt finansowany w ramach Programu Rozwój Lokalny ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021.