Najlepsze są matowe, chropowate, kurze lub gęsie; muszą być sezonowane niczym dobre drewno – mowa o… opoczyńskich pisankach, które powstają z wydmuszek jaj. Jest już niewiele osób, które opanowały tę trudną i precyzyjną sztukę „pisania” woskiem.
Dzięki odwiedzinom reporterki RMF FM, Agnieszki Wyderki, mieliśmy okazję z bliska przyjrzeć się temu fascynującemu procesowi. Koło Gospodyń Wiejskich „Otwarty Krąg” z Wygnanowa koło Opoczna w Łódzkiem to miejsce, gdzie tradycja i kunszt spotykają się w wyjątkowy sposób.
Zachęcamy do obejrzenia relacji oraz zanurzenia się w magiczny świat opoczyńskich pisanki!
https://www.rmf24.pl/regiony/lodz/news-tak-to-robia-kolo-opoczna-niezwykla-tradycja-przygotowania-p,nId,7417755#crp_state=1